ربات سایمون در کنار فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی

ربات سایمون در کنار فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی

ربات سایمون در کنار فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی 733 403 نوفن حامی البرز

 

یک ربات مجهز به هوش مصنوعی که پیشتر به فضانوردان ساکن ایستگاه فضایی بین المللی در انجام برخی امور کمک کرده حال آماده است تا بار دیگر به یاری فضانوردان بشتابد.

این ربات که با نام “CIMON-۲” شناخته می‎شود، در سال‏های اخیر و در طی ماموریت‎های گذشته در ایستگاه فضایی بین اللملی حضور داشته است. حال بنابر گزارش‏ها این ربات ارتقا یافته است و به همین دلیل قادر به انجام کارهای پیچیده ‏تری است.

این ربات از زمان خروج لوکا پارمیتانو فضانورد آژانس فضایی اروپا (ESA) در فوریه ۲۰۲۰ همچنان در ایستگاه فضایی مانده و قرار است در ماموریت آینده فضانورد آلمانی “ماتیاس ماورر” که در ماه اکتبر و در طی ماموریت کرو-۳ اسپیس ایکس انجام خواهد شد، دوباره بیدار شود.

این ربات شناور قادر است در کارهای ساده‌تری مانند عکس گرفتن یا ضبط نمونه‌های صوتی در طول آزمایشات هم استفاده شود.البته حال که این ربات ارتقا یافته قادر به انجام کارهای مهم‌تری نیز خواهد بود.

این ربات در یک پروژه مشترک میان شرکت “آی‌بی‌ام”( IBM)، شرکت “ایرباس”(Airbus) و “مرکز فضایی آلمان” توسعه داده شده است. ربات مذکور به چندین دوربین مجهز است که در اطراف بخش کروی آن قرار گرفته‎اند تا به جهت‌گیری ربات کمک کنند. ۹ میکروفن هم در این ربات قرار دارد که سبب می‌شود ربات دستورات صوتی را تشخیص دهد.۱۲ چرخانه داخلی در ربات هم سبب می‌شود که سایمون خود به هر سمتی بچرخد تا ارتباط چشمی با فضانورد را حفظ کند.

فضانوردان ماموریت کرو-۳ اسپیس‌ایکس چه کسانی هستند؟

چندی پیش مرکز فضایی جانسون ناسا در حساب کاربری خود در اینستاگرام تصویری از “کایلا بارون”(Kayla Barron) فضانورد ناسا منتشر کرد و گفت وی به عنوان یکی از اعضای ماموریت کرو-۳ اسپیس ایکس ناسا انتخاب شده است. ناسا نیز اخیرا رسماً کایلا بارون را به عنوان چهارمین و آخرین عضو مأموریت کرو-۳ اسپیس ایکس که قرار است طی آن فضانوردان به ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) فرستاده شوند، معرفی کرد.

بارون قرار است در آینده‌ای نزدیک به همراه دیگر فضانوردان ناسا به نام‌های “راجا چاری”(Raja Chari) و “توماس مارش بورن”(Thomas Marshburn) و “ماتیاس ماورر”(Matthias Maurer) فضانورد آژانس فضایی اروپا به ایستگاه فضایی بین‌المللی برود. این اولین پرواز فضایی بارون، چاری و ماورر و سومین پرواز مارش بورن خواهد بود. این چهار فضانورد در ماه اکتبر سال جاری میلادی برای انجام یک ماموریت شش ماهه به ایستگاه فضایی بین‌المللی خواهند رفت.

یک هوش مصنوعی جدید می‌تواند به تشخیص زودهنگام سرطان ریه کمک کند و تاکنون در تشخیص 97 درصد از تومورها موثر بوده است.

زود رسیدن اخبار بد می‌تواند خبر خوبی باشد. بر اساس تحقیقات جدید ارائه شده در کنگره بین المللی انجمن تنفسی اروپا، دانشمندان از یک برنامه هوش مصنوعی جدید رونمایی کرده‌اند که می‌تواند علائم کلیدی سرطان ریه را در سی‌تی اسکن، یک سال زودتر از روش‌های موجود شناسایی کند.

از آنجا که سرطان یک بیماری پیش‌رونده است که تشخیص دیرهنگام آن کمتر قابل درمان است، این برنامه هوش مصنوعی جدید می‌تواند به نجات جان افراد بسیاری کمک کند.

سرطان ریه شایع‌ترین علت مرگ ناشی از انواع بیماری‌های سرطان است، زیرا سالانه 1.8 میلیون نفر در سراسر جهان را از بین می‌برد. اما مشکل اینجاست که سرطان ریه در اغلب موارد، دیر تشخیص داده می‌شود که متأسفانه به همین سبب، درمان آن کمترین نتیجه را در بردارد. به همین دلیل است که محققان با استفاده از هوش مصنوعی در فرآیند غربالگری سرطان ریه، به آن امیدوار شده‌اند، چرا که فرآیند تشخیص را تسریع کرده و به طور بالقوه بیماران را در مرحله اولیه و قابل درمان تشخیص می‌دهد.

اسکن‌های رایج توموگرافی کامپیوتری(CT) مشهور به سی‌تی اسکن می‌توانند ویژگی‌های تومورهای ریه را نشان دهند و بیوپسی یا جراحی پس از سی‌تی اسکن می‌تواند بدخیمی تومور را تأیید کند. اما در بررسی و تشریح هر اسکن از یک رادیولوژیست متخصص استفاده می‌شود که باید 300 تصویر را برای تشخیص علائم کلیدی تومورهای ریه که می‌توانند بسیار ظریف و کوچک باشند، بررسی کند.

در حالی که آزمایشات با استفاده از سی‌تی اسکن برای غربالگری کاندیدهای پرخطر سرطان ریه امیدوارکننده بوده است، اما چالش در دنیای واقعی این است که یک رادیولوژیست بنشیند و تک تک تصاویر را بررسی کند تا تصمیم بگیرد که کدام کاندیدهای سرطان نیاز به آزمایش بیشتر دارند و کدام اسکن مشکلی ندارد.

اکنون با کمک هوش مصنوعی به تسریع این فرآیند و تشخیص تومورهای ریه، این چالش برطرف می‌شود.

این سیستم توسط “بنویت اودلان” از موسسه ملی تحقیقات علوم و فناوری دیجیتال فرانسه توسعه داده شده است. وی علاوه بر شرکت “ترپیکسل”(Therpixel) که یک شرکت نرم‌افزاری متمرکز بر هوش مصنوعی است و بر روی تصویربرداری پزشکی کار می‌کند، با همکاران دانشگاهی خود و محققان بیمارستان دانشگاه “نیس” نیز همکاری کرد.

این برنامه 177 بیمار را که قبلاً مبتلا به سرطان ریه تشخیص داده شده بودند، تشخیص داد و تومورهای بدخیم را در 172 مورد از 177 موردی که توسط سی‌تی اسکن شناسایی شده بود، تشخیص داد و 97 درصد در تشخیص موفقیت آمیز سرطان‌های تهدید کننده زندگی موثر و موفق نشان داد.

این برنامه هوش مصنوعی از طریق مجموعه‌ای از سی‌تی اسکن‌ها از 888 بیمار که قبلاً تحت غربالگری معمولی رادیولوژیست‌ها قرار گرفته بودند و برای تشخیص رشد تومورهای مشکوک آموزش داده شد. سپس محققان این هوش مصنوعی را بر روی گروه دیگری سامل 1179 بیمار که در آزمایش غربالگری ریه شرکت کرده بودند و نیاز به پیگیری سه ساله داشتند و در دو سال پایانی از سی‌تی اسکن استفاده کرده بودند، آزمایش کردند.

بدیهی است که عدم تشخیص پنج تومور هنوز مشکل بزرگی است، اما گفتنی است که این پنج مورد دارای تومورهایی در نزدیکی مرکز قفسه سینه بودند که سخت‌ترین مکان برای تشخیص تورموهای سرطانی ریه نسبت به سایر قسمت‌های بدن انسان است.

“اودلان” گفت: غربالگری سرطان ریه به این معنی است که سی‌تی اسکن‌های بیشتری انجام می‌شود و ما رادیولوژیست کافی برای بررسی همه آنها را نداریم. به همین دلیل ما باید برنامه‌های رایانه‌ای را توسعه دهیم که بتوانند کمک کنند. مطالعه ما نشان می‌دهد که این برنامه هوش مصنوعی می‌تواند تا یک سال زودتر، علائم احتمالی سرطان ریه را پیدا کند. این یک پیشرفت اساسی در کاربردهای نوپای فناوری هوش مصنوعی در زمینه‌های پزشکی است و می‌تواند به ساده سازی روند غربالگری سرطان و نجات جان افراد کمک کند. مهم‌تر از همه اینکه اجرای برنامه‌های هوش مصنوعی برای تشخیص تومورهای بدخیم تنها به رادیولوژیست‌ها کمک می‌کند و جایگزین آنها نمی‌شود.

 

منبع: ایسنا