یک فرد فلج چهار اندام که کمترین حرکت و احساس در اندام خود را دارد، برای اولین بار پس از ۳۰ سال توانست با کمک یک جفت بازوی رباتیک به خودش غذا بدهد و نکته جالب این است که این فرد فلج این کار را با استفاده از ذهن خود انجام میدهد.
“رابرت بوز چمیولوسکی” (Robert ‘Buz’ Chmielewski) زمانیکه نوجوان بود، هنگام موج سواری سانحهای برای وی رخ داد و فلج شد؛ اما در سال ۲۰۱۹ وی تحت یک عمل جراحی ۱۰ ساعته قرار گرفت تا پزشکان ۶ الکترود را برای کنترل یک جفت بازوی رباتیک در مغز او قرار دهند.
“چمیولوسکی” با کمک محققان دانشکده پزشکی جانز هاپکینز اکنون قادر است با هر دو بازوی مصنوعی خود کار کند و آنها را برای انجام کارهای جداگانه حرکت دهد و اکنون برای مثال میتواند خودش با کمک این دستها یک کیک در دهان خودش بگذارد.
وی گفت: اینکه از افکارم برای دستور دادن به اندامهای رباتیک و حرکت آنها برای غذا دادن به خودم استفاده میکنم، بسیار جالب است.
من میخواستم بتوانم کارهای بیشتری از آن انجام دهم. او زمانیکه ۱۶ ساله بود هنگام موج سواری در مریلند حادثهای برای وی رخ داد و این امر باعث شد وی از شانهها به سمت پایین فلج شود.
اندازه هر آرایه دو و نیم اینچ مربع است و در زیر لبههای کوچکی دارد. سه الکترود به بازوهای چپ و راست وی متصل میشوند و بقیه نیز به نواحی مغزی متصل هستند تا بازخورد حسی را در انگشتان دست مصنوعی پخش میکنند.
اما در سن ۴۹ سالگی او داوطلب برنامه تحقیق با جانز هاپکینز (research program with Johns Hopkins) شد. هنگامی که در سال ۲۰۱۹ تحت عمل جراحی قرار گرفت، هدف از این عمل آن بود که حس در دستهای او بهبود پیدا کرده و کمی افزایش یابد و این امر به او توانایی کار با بازوهای مصنوعی رباتیک را بدهد.
تنها چند ماه پس از عمل جراحی، وی توانست بازوهای رباتیک را از طریق واسط مغز و رایانه که توسط آزمایشگاه فیزیک کاربردی جانز هاپکینز (APL) ساخته شده بود، کنترل کند.
“پابلو سلنیک”(Pablo Celnik)، مدیر طب فیزیکی و توانبخشی این دانشگاه و یکی از اعضای تیم تحقیقاتی، گفت: این نوع تحقیق که معروف به واسط مغز و رایانه (BCI) است، در بیشتر موارد فقط بر روی یک بخش تمرکز دارد و اینجا تمرکز بر روی یک بازو بود که از یک طرف مغز کنترل میشود.
دانشمندان این پروژه قصد داشتند تا یک سیستم حلقه بسته طراحی کنند که تلفیق هوش مصنوعی، رباتیک و واسط مغز و رایانه باشد.
این مرد با استفاده از این سیستم توانست دو بازو را دستکاری کرده و حرکت دهد و کارهای مختلفی را انجام دهد که این کارها شامل نگه داشتن کیک روی بشقاب و برش دادن آن است و سپس بازوی دیگر به وی اجازه میدهد تا غذای خود را بخورد.
“دیوید هندلمن” (David Handelman)، یک متخصص رباتیک ارشد گفت: با ترکیب سیگنالهای واسط مغز و رایانه با رباتیک و هوش مصنوعی، ما به انسان اجازه میدهیم تا روی قسمتهایی از مغز که بیشترین اهمیت را دارند، تمرکز کند.
یک شرکت خودروسازی نوپا به نام آسپارک خودروی منحصر به فردی تولید کرده که شتاب صفر تا صد آن ۱.۷۲ ثانیه است و از این لحاظ یک رکوردشکن محسوب میشود.
قدرت موتور مدلهای مختلف این خودرو از ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۲ اسب بخار در نوسان است. در این خودرو چهار موتور برقی نصب شده که سرعت هر یک از آنها ۱۵ هزار دور در دقیقه است. گشتاور خودروی یادشده هم ۲۰۰۰ نیوتون متر است.
در مرحله اول ۲۰ دستگاه از این خودرو در اروپا، ۲۰ دستگاه در آسیا و ده دستگاه برای خریداران آمریکای شمالی تولید میشود. این خودرو با هر بار شارژ باتریها میتواند مسافتی ۴۰۰ کیلومتری را طی کند و حداکثر سرعت آن به ۴۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد.
خودروی مذکور بسیار گران قیمت بوده و هر دستگاه آن ۳.۵۶ میلیون دلار قیمت دارد و لذا بدیهی است که تعداد اندکی از آن برای خریداران خاص تولید شود. این خودرو حتی از تولیدات رقیب مانند لامبورگینی، فراری و غیره هم گرانتر است. شرکت Aspark در اوزاکای ژاپن واقع است.
منبع: ایسنا