پژوهشگران “دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو” در مطالعه اخیرشان موفق به توسعه یک تراشه وای-فای جدید شدهاند که استفاده از آن در دستگاههای اینترنت اشیاء می تواند باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و سبب شود آنها ۵۰۰ برابر انرژی کمتری مصرف کنند.
تعویض ماهانه باتری یک دوربین امنیتی یا شارژ کردن یک بلندگوی هوشمند کار چندان دشواری نیست اما اگر چندین دستگاه از این قبیل در خانه وجود داشته باشد، تعمیر و نگهداری آنها مشکل خواهد شد و صرفهجویی در مصرف انرژی انجام نشده در نتیجه انرژی بیشتری نیز مصرف خواهد شد. اما اکنون به لطف محققان دستگاههای اینترنت اشیاء (IoT) دیگر نیازی به منبع تامین انرژی جداگانه، شارژ مکرر یا باتریهای بزرگ نخواهند داشت.
اینترنت چیزها یا آیاوتی (IoT، مخفف Internet of Things) یا “چیزنت” که گاهی “اینترنت اشیاء” نیز برای آن به کار میرود، بهطور کلی اشاره دارد به بسیاری از چیزها شامل اشیاء و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل شده و توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت قابل کنترل و مدیریت هستند. اینترنت چیزها به زبان ساده، ارتباط حسگرها و دستگاهها با شبکهای است که از طریق آن میتوانند با یکدیگر و با کاربرانشان تعامل کنند. این مفهوم میتواند به سادگی ارتباط یک گوشی هوشمند با تلویزیون باشد یا به پیچیدگی نظارت بر زیرساختهای شهری و ترافیک (صرفهجویی در مصرف انرژی با یک تراشه وای-فای).
مهندسان برق دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو (University of California, San Diego) اخیرا موفق به توسعه یک رادیوی جدید کم مصرف وای-فای شدهاند که این رادیو در یک تراشه کوچک برای دستگاههای اینترنت اشیاء ادغام شده است. این دستگاه با آنکه بسیار کوچک است و هماندازه دانههای برنج است؛ اما راندمان انرژی بسیار بالایی دارد.
این اختراع مبتنی بر تکنیکی به نام “پس پراکندگی” (backscattering) است. فرستنده، سیگنال خود را تولید نمیکند، اما سیگنالهایی را از دستگاههای اطراف (مانند تلفن هوشمند) یا نقطه دسترسی وای-فای دریافت میکند و پس از دریافت، سیگنالها را تغییر داده و دادههای خود را روی آنها رمزگذاری میکند و سپس سیگنالهای جدید را بر روی کانالهای وای-فای دیگر و یا دستگاههای دیگر منعکس میکند.
صرفهجویی در مصرف انرژی با یک تراشه وای-فای
تراشه مذکور تنها ۲۸ میکرووات برق مصرف میکند که ۵۰۰۰ برابر کمتر از رادیوهای استاندارد وای-فای است. در عین حال این تراشه میتواند دادهها را تا فاصله ۲۱ متر با سرعت ۲ مگابیت بر ثانیه منتقل کند.
این رویکرد به انرژی بسیار کمتری نیاز دارد و انعطافپذیری بسیار بیشتری برای تولید در اختیار تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی قرار میدهد. با تراشه وای-فای ریز، دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیاء دیگر نیازی به شارژ مکرر و باتریهای بزرگ نخواهند داشت، بلکه دستگاههای خانگی هوشمند را قادر میکنند تا در بعضی موارد کاملاً بیسیم و حتی بدون باتری کار کنند.
پژوهشگران ایتالیایی ترکیب جدیدی ابداع کردهاند که نسبت به نور حساس است و میتواند به تعدیل فعالیت نورونها کمک کند.
فناوریهای نوری که میتوانند برای تعدیل فعالیتهای نورونی مورد استفاده قرار بگیرند امکان پژوهش در حوزه علوم اعصاب و زیستشناسی را فراهم میکنند و ابزار نوری به متخصصان علوم اعصاب امکان میدهند تا نورونها یا نواحی خاصی از مغز را تحریک و مهار کنند. این ابزار را میتوان برای بررسی عملکرد مدارها یا نواحی خاصی از مغز و همچنین شناسایی درمانهای احتمالی جدید برای بیماریهای عصبی و روانی به کار برد.
پژوهشگران “موسسه فناوری ایتالیا”(IIT) و “دانشگاه پلیتکنیک میلان”(Polytechnic University of Milan)، اخیرا نوعی ترکیب جدید حساس به نور ابداع کردهاند که میتوان از آن برای ساخت حسگرهای فتوسوئیچ استفاده کرد. این ترکیب جدید موسوم به “زیاپین 2″(Ziapin2) میتواند در ساخت حسگرهایی به کار برود که دمای آنها هنگام برخورد با نور مرئی، افزایش نمییابد. این ترکیب جدید میتواند حد فاصلی را میان لایه پلاسما ایجاد کند که دوام بالایی دارد و ظرفیت آن را افزایش میدهد.
“گوگلیلمو لانزانی”(Guglielmo Lanzani)، از پژوهشگران این پروژه گفت: پژوهش ما با الهام از دو بررسی انجام شده است. نخستین بررسی، با استفاده از مولکولهای فتوکرومیک برای جذب نور در سلولهای زنده صورت میگیرد و دومین بررسی نیز ایجاد تغییر در غشای نورون و ظرفیت الکتریکی آن برای ذخیره شارژ است که به تحریک سلول منجر میشود.
این ویژگیها هنگام بررسی روی غشای نورون، به مولکولهای فتوکرومیک امکان دادند تا مانند کلیدهای مکانیکی عمل کنند و با جذب نور و تغییر ظرفیت الکتریکی، به تعدیل ضخامت غشای نورون بپردازند. این روش نهایتا میتواند ظرفیتی را برای عملکرد نورونها ایجاد کند.
مولکولهای فتوکرومیک میتوانند شکل خود را پس از جذب نور تغییر دهند. این تغییر، برخی از ویژگیهای آنها از جمله اثرات فضایی، رنگ و ویژگیهای الکتریکی را تحت تاثیر قرار میدهد.
لانزانی ادامه داد: روشهایی که در این پژوهش به کار رفتند، به ما امکان دادند تا به یک مکانیسم تحریک غیر حرارتی دست یابیم و حساسیت نسبت به نور را در سلولها و بافتهای زنده ایجاد کنیم. روش ما، غیر ژنتیکی است یعنی بدون ژندرمانی انجام میشود و اصلاحات شیمیایی دائمی نیز در سلول انجام نمیدهد؛ در نتیجه ابزاری با کمترین میزان تهاجم است.
“فابیو بنفناتی”(Fabio Benfenati)، از پژوهشگران این پروژه گفت: دستاورد اصلی پژوهش ما این است که توانستیم نورونها را بدون نیاز به دستکاری اپتوژنتیک و دخالت مستقیم در کانالهای یونی غشای نورون تحریک کنیم. ما این کار را با تغییر شکل غشای نورون انجام دادیم که نهایتا موجب شد نورونها از نظر الکتریکی، پایداری بیشتری در تاریکی داشته باشند و انتشار آنها با کمک تحریک نوری صورت بگیرد.
هنگامی که پژوهشگران، پالسهایی از نور مرئی را در نورونهای حامل این ترکیب جدید به کار گرفتند، حالتی گذرا از “بیشقطبی”(hyperpolarization) را در آنها مشاهده کردند. اندکی پس از این مرحله، دیپولاریزاسیون صورت گرفت و نهایتا به ایجاد ظرفیتهای جدیدی منجر شد.
بنفناتی افزود: برنامه ما برای پژوهش بیشتر، دو بخش را شامل میشود. ما در بخش نخست این برنامه تلاش میکنیم تا کارآیی زیاپین را در تحریک مدارهای شبکیه چشم ارتقا دهیم و در بخش دوم، سعی داریم تا زیاپین، بیشتر محلول در آب باشد و مدت بیشتری در غشای نورون باقی بماند.
منبع: ایسنا