یک شرکت در جمهوری چک، ماسکی که ویروسها را کنترل و از بین میبرد را تولید کرده که موجب بهدام افتادن ذرات ویروس و از بین رفتن آنها میشود.
این روزها با شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف دنیا، استفاده از ماسکی که ویروسها را کنترل و از بین میبرد برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری در بین مردم رایج شده است. تحقیقات نشان میدهد بهترین ماسکی که میتواند از ورود ویروسها به بدن جلوگیری کند، ماسک نانو است.
ماسک نانو به دلیل دارا بودن لایه نانو الیاف علاوه بر لایههای فیلتر دیگر، توانایی بالایی در جلوگیری از ورود آلایندهها و ذرات معلق در هوا به بدن را دارند.
اما نکته قابل تامل در این ماسکی که ویروسها را کنترل و از بین میبرد این است که ماسک های نانویی جلوی ورود ویروس ها به بدن را میگیرند و نمیگذارند این ویروس ها و یا ذرات معلق ناشی از آلودگی هوا به بدن فرد نفوذ کند. با این وجود این ویروس ها در خود ماسک باقی میمانند. به تازگی در کشور چک یک ماسکی که ویروسها را کنترل و از بین میبرد تولید شده که علاوه بر اینکه نمیگذارد ویروس به بدن فرد نفوذ کند بلکه ویروس ها را با ترکیبات خاص موجود در خود از بین می برد.
یک شرکت در جمهوری چک، ماسکی را تولید میکند که حاوی نانوالیاف و نانوذرات اکسید مس است. نانوالیاف موجب بهدام افتادن ذرات ویروس و نانوذرات اکسیدمس موجب از بین رفتن آنها میشود.
شرکت رسپیلون (Respilon) با استفاده از نانوالیاف، ماسک صورت تولید میکند که قادر به از بین بردن ویروس کرونا است. این شرکت که در شهر برنو در جمهوری چک واقع است، برای تولید این ماسکها از ترکیب نانوالیاف و نانوذرات اکسیدمس استفاده میکند.
رومن زیما، از مدیران شرکت رسپیلون میگوید: به لطف استفاده از نانوالیاف و نانوذرات اکسید مس، این ماسک میتواند برای مقابله با ویروس کرونا استفاده شود. این ماسک در حال حاضر در موسسههای دولتی و بیمارستانها استفاده میشود.
ماسکهای صورت معمولا برای جلوگیری از گسترش عوامل بیماریزا استفاده میشوند، اما این شرکت ماسکی تولید کرده که قادر است ویروسها را به دام انداخته و از بین ببرد. در این محصول از نانوالیاف استفاده شده که مانع از ورود پاتوژنها در ماسک میشود. در کنار نانوالیاف، از یک لایه نانوذرات اکسید مس نیز استفاده میشود که بسیار فعال بوده و میتواند ویروسها از جمله ویروس کرونا را از بین ببرد.
تولید این ماسک از اواخر ماه آوریل شروع شده و در حال حاضر وارد بازار شده است. این شرکت ماسکها را در دو مدل مختلف ارائه میدهد. ماسکها را میتوان تا ۲۴ ساعت مورد استفاده قرار داد، اما استفاده مستمر از آن توصیه نمیشود. اگر یک تا سه ساعت در روز از این ماسک استفاده شود، تا یک هفته میتوان آن را مورد استفاده قرار داد.
در حال حاضر، جمهوری چک با کمبود ماسک استاندارد روب i رو است. زندانیان در جمهوری چک برای تولید ماسک به کار گرفته شدهاند.
جمعی از مهندسان خلاق دانشگاه “مریلند” در پی کمبود شدید “ونتیلاتور” در دوران بحران شیوع بیماری همهگیر کووید-۱۹ اقدام به ساخت دستگاه تنفس مصنوعی با استفاده از دستگاه شیردوش کردهاند.
کمبود جهانی “ونتیلاتور” در بحران همهگیری کووید-۱۹ موجب چالشی بزرگ شده که رفع آن نیازمند ابداع راه حلهای غیرمتعارف است. اکنون چهار تن از مهندسان دانشگاه مریلند با تبدیل شیردوش استفاده نشده به ونتیلاتورهای بسیار مورد نیاز و حیاتی، رویکرد جدیدی را اتخاذ کردهاند.
به دلیل کمبود ونتیلاتور یا همان دستگاه تنفس مصنوعی در ایالات متحده و همچنین در سراسر جهان، مقامات مسئول پیشنهاد میدهند که بیمارستانها روشهای بیسابقه ای را برای حل این بحران پیدا کنند.
همچنین چندین شرکت بزرگ مانند اپل، تسلا و دایسون در تلاش هستند تا این کمبود را برطرف کنند یا کاهش دهند. اکنون مهندسان دانشگاه مریلند با تغییر شیردوشهای استفاده نشده به دستگاههای تنفس مصنوعی، پنجره جدیدی رو به این چالش باز کرده اند.
این مهندسان توانسته اند جریان هوا را در شیردوشها معکوس کنند. به این معنی که شیردوش به جای مکیدن هوا و دوشیدن شیر، قادر به دمیدن هوا به ریههای بیماران است.
“برندی گرستنر” یکی از این مهندسان میگوید: شیردوشها دستگاههای بهداشتی هستند که توسط سازمان غذا و دارو تأیید شده و قابل اعتماد هستند.
بهترین قسمت این پروژه این است که نمونه اولیه این ونتیلاتور ظرف چهار ساعت قابل تولید است و در مقایسه با دستگاههای تنفس مصنوعی موجود در بیمارستانها که چندین هزار دلار قیمت دارد، تنها حدود ۳۰۰ دلار خرج برمیدارد.
بدیهی است که این ایده جدید میتواند کمک کننده باشد، اما مهندسان هنوز برای استفاده از آنها در بیمارستانها به تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) احتیاج دارند.
این مهندسان پس از موفقیت اولیه، برای ارتقای کار خود یک صفحه فیسبوک ایجاد کردند و هم اکنون در حال پذیرش کمکهای مالی برای تأمین اعتبار پروژه و تولید انبوه این ونتیلاتورها هستند.
همچنین نمونههای اولیه را باید بتوان به آسانی ضدعفونی کرد تا خطر آلودگی و انتقال به حداقل برسد. تا زمانی که این معیارها برآورده نشوند، سازمان غذا و دارو این طرح را تایید نخواهد کرد. البته از آنجایی که دانشمندان و مهندسان در سراسر جهان برای جلوگیری از شیوع کووید-۱۹ متحد شدهاند، مهم است که سازمانها هیچ ایده جدیدی را رد نکنند و احتمالا همینطور خواهد بود.
منبع: باشگاه خبرنگاران