سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر توسط محققان اختراع شد

سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر توسط محققان اختراع شد

سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر توسط محققان اختراع شد 733 403 نوفن حامی البرز

سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر

 

محققان موفق به طراحی دو سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر شده اند که رکورد بهره وری را شکسته اند و از آنها برای تبدیل ۵۰ درصد از انرژی دریافتی خورشید به الکتریسیته استفاده شده است.

سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر تبدیل انرژی خورشیدی به الکتریسیته به کار می‌روند، معمولاً بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است. اما محققان آزمایشگاه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر در کلرادوی آمریکا دو سلول خورشیدی ساخته‌اند که دارای بهره وری ۴۷.۱ درصدی هستند.

سلول خورشیدی برای بهره وری بیشتر رکورد بهره وری در جهان را شکسته‌اند و محققان می‌گویند در آینده می‌توان این رقم را باز هم افزایش داد و سلول یادشده دارای شش لایه برای جذب انرژی خورشید است که هر یک می‌توانند انرژی را از طیفی خاص از نور خورشید جذب کنند و هر یک از این شش لایه اصلی دارای لایه‌های فرعی متعدد دیگری نیز هستند که مجموع آنها در نهایت به ۱۴۰ لایه می‌رسد و نکته جالب آن است که مجموع ضخامت این سلول‌های خورشیدی بیشتر از موی انسان نیست.

باید توجه داشت رکورد شکنی این سلول خورشیدی در شرایط تابش نوری به دست آمده که ۱۴۳ بار قدرتمندتر ازنور خورشید بوده و احتمالاً بهره وری سلول یادشده در زمان تابش نور عادی خورشید کاهش می‌یابد اما با استفاده از تعدادی آینه و متمرکز کردن بیشتر نور خورشید بر روی سلول‌های یادشده می‌توان بهره وری آنها را در شرایط عادی نیز افزایش داد که برآورد دانشمندان نشان می‌دهد بهره وری این سلول‌ها در زیر نور خورشید ۳۹.۲ درصد است که بیشتر از سلول‌های خورشیدی عادی است.

دانشمندان “دانشگاه صنعتی نانیانگ”(NTU) سنگاپور برای کاهش خطر پرسنل بخش خدمات بیمارستان‌ها که برای تمیزکردن سطوح آلوده بسیار در معرض ابتلا به بیماری کویید-۱۹ قرار دارند، یک ربات نیمه خودکار بنام “ایکس دی بات”(XDBOT) که مخفف جمله ربات با قابلیت ضدعفونی کننده حداکثری(eXtreme Disinfection roBOT) است توسعه داده‌اند که می‌تواند سطوح وسیع و بزرگی را به سرعت ضدعفونی کند.

از زمان شیوع بیماری کووید-۱۹ تاکنون ربات‌های زیادی برای ضدعفونی بیمارستانها توسعه داده شده‌اند. رباتها کارهای بسیاری برای افراد انجام می‌دهند و حتی قادر به انجام کارهایی مانند پارکور و کمک به سالمندان نیز هستند، اکنون نیز دانشمندان موفق به توسعه رباتی شده‌اند که می‌تواند سطوح بزرگ را به طور کامل ضدعفونی کنند.

این ربات را می‌توان با استفاده از لپ‌تاپ یا تبلت به صورت بی‌سیم کنترل کرد. ربات مذکور دارای یک واحد کنترل نیمه خودکار با چرخ‌های متحرک است. این ربات با استفاده از فناوری لیدار(تشخیص نور و مسافت) و یک دوربین با کیفیت بالا می‌تواند به صورت نیمه خودکار در هر محیطی حرکت کند.

لیدار(Lidar)، یکی از فناوری‌های سنجش از راه دور است که با تاباندن لیزر به هدف و تجزیه و تحلیل نور بازتاب‌شده، فاصله را اندازه می‌گیرد. لایدار مشابه رادار است که بعضی اوقات نیز رادار لیزری نامیده می‌شود. اختلاف اصلی لایدار و رادار، طول موج‌های تابشی مورد استفاده است. رادار از طول موج‌هایی در ناحیه رادیویی استفاده می‌کند در حالی که لیدار طول موج‌های لیزری بکار می‌برد.

از آنجا که ربات ایکس دی ربات مجهز به بازوی رباتیک شش محوره است می‌تواند حرکات انسان را تقلید کند و به مکان‌هایی همانند زیر میز و تختخواب رفته و آنجا را ضدعفونی کند علاوه بر این ربات مذکور قادر به ضدعفونی دستگیره درب‌ها، روی میزها و پریزهای برق نیز است.

ربات یاد شده برای اسپری مواد ضدعفونی کننده، از نازل شارژ الکترواستاتیکی(electrostatic) استفاده می‌کند تا بتواند سطوح بسیار گسترده‌تری را از تمام زوایا به طور کامل ضدعفونی کند.

علاوه بر نکات مذکور این ربات همچنین مجهز به یک باتری قابل شارژ است که می‌تواند با یک بار شارژ چهار ساعت به طور مداوم کار کند.

این ربات دارای یک مخزن بزرگ ۸.۵ لیتری است که می‌تواند انواع ضدعفونی کننده متناسب با محیط‌های مختلف را درون آن ریخت.

پروفسور “چن آی-مینگ”(Chen I-Ming) رهبر این پروژه گفت: از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون نیاز به ضدعفونی مراکزی مانند بیمارستان‌ها، هتل‌ها و فرودگاه‌ها چند برابر شده است. ما برای کاهش تماس پرسنل بخش خدمات و جلوگیری از ابتلای آنها به این بیماری این ربات را توسعه دادیم. با استفاده از ربات جدید یک فرد می‌تواند از راه دور این ربات را کنترل کند تا آن فرآیند ضد عفونی را به طور دقیق انجام دهد.

 

منبع: خبرگزاری مهر