به لطف تلاش دکتر “محمد معین صفایی” دانشمند ایرانی دانشگاه “رود آیلند” یک “پانسمان هوشمند” جدید ساخته شده است که میتواند در لحظه از ابتلا به عفونتهای مضر جلوگیری کند و با نانولولههای کربن میتواند وضعیت عفونت در زخمها را پیگیری کند.
همه میدانند که پانسمان یا اصطلاحا “چسب زخم” برای پوشاندن و بهبود زخمهای پوستی چقدر عالی است، اما تاکنون به پتانسیل این پانسمانها در تشخیص عفونتها توجه نشده است.
با توجه به مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Advanced Functional Materials، محققان با استفاده از نانوحسگرهای جاسازی شده در الیاف پانسمان، ابزاری کاربردی و غیرتهاجمی را برای شناسایی و نظارت بر عفونت رخ داده در محل زخم ایجاد کردهاند.
“دانیل راکسبری” از دانشگاه “رود آیلند”(URI) میگوید: نانولولههای کربنی تک جداره درون این پانسمان با تشخیص غلظت “هیدروژن پروکسید” قادر به شناسایی عفونت در محل زخم هستند.
“راکسبری” میگوید: تاکنون در استفاده از نانولولهها در برنامههایی از این دست با چالش مواجه بودیم تا هم زیست سازگار باشند و هم نسبت به محیط اطرافشان حساس باقی بمانند.
وی افزود: میکروفیبرها یا ریزالیافی که نانولولههای کربنی را در خود جای میدهند، هر دوی این کارها را انجام میدهند. این نانولولهها به “هیدروژن پروکسید” درون زخمها حساس هستند.
یک دستگاه پوشیدنی کوچک، این پانسمان هوشمند را کنترل کرده و به صورت بیسیم(از طریق ارتباط نوری) سیگنالهای نانولولههای کربنی تعبیه شده در پانسمان را تشخیص میدهد.
“راکسبری” میگوید: این دستگاه فقط برای اهداف تشخیصی استفاده خواهد شد. امید است که این دستگاه در مراحل اولیه عفونت را تشخیص دهد و استفاده از آنتیبیوتیکها را کاهش دهد و از اقدامات ناخوشایند مانند قطع اندام جلوگیری کند.سپس این سیگنال میتواند به دستگاهی مانند تلفن هوشمند منتقل شود که توانایی ارسال هشدارهای خودکار به بیماران یا ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را دارد.
وی افزود: ما فکر میکنیم که این پانسمان هوشمند به ویژه در مبتلایان به دیابت که مدیریت زخمها در آنها حیاتی است، بسیار مفید باشد.
علاوه بر “راکسبری”، “محمد معین صفایی” و “میشل گراولی” نیز در ساخت این “پانسمان هوشمند” مشارکت داشتهاند.
“صفایی” میگوید: پروفسور “راکسبری” از ایده طراحی فناوریهای پوشیدنی مبتنی بر نانولولههای کربنی بسیار حمایت کرد و من از انجام این پروژه بسیار هیجان زده شدم.
“صفایی” برای ایجاد این پانسمان جدید از فناوریهای پیشرفته بیشماری استفاده کرد.
وی گفت: ما یک فرآیند تولید میکروفابریک را طراحی و بهینه کردیم تا دقیقاً نانوحسگرها را درون الیاف منسوج قرار دهیم. ما از میکروسکوپهای پیشرفته برای مطالعه ساختار موادی که تولید کردیم، استفاده کردیم. من همچنین از یک طیفسنج خانگی و نزدیک به مادون قرمز برای بهینهسازی ویژگیهای نوری این پانسمان استفاده کردم.
“راکسبری” گفت: سلولهایی که ما برای آزمایش این پانسمان استفاده کردیم، به عنوان فیبروبلاست و میکروفاژ(گلبولهای سفید خون) شناخته میشوند که در حضور باکتریهای بیماریزا هیدروژن پروکسید تولید میکنند. اگر همه چیز خوب پیش برود، ما به آزمایش روی موشها خواهیم پرداخت.
این پانسمان هوشمند مجهز به نانولولههای کربنی میتواند متخصصان مراقبتهای بهداشتی را از وضعیت بیمار مطلع سازد که به نوبه خود باعث صرفهجویی در زمان درمان میشود.
هیوندای رباتی مجهز به هوش مصنوعی ساخته که برای سرویس رسانی به مشتریان در نمایشگاه های این شرکت به کار می رود.
شرکت خودروسازی هیوندای یک ربات هوش مصنوعی برای بخش خدمات مشتری خود توسعه داده است.
این ربات با قد ۳.۸ فوت و وزن ۸۰ کیلوگرم «دال-ای» (DAL-e )نام گرفته و دو بازو برای نشان دادن حرکات دارد. همچنین روی سر ربات به جای چشم دو نمایشگر ویدئویی نصب شده است.
ربات دال-ی میتواند با استفاده از چرخهایی قدرتمند که در همه جهات میچرخند، روی زمین حرکت کند. در کنار این موارد دوربینها و فناوریهای شناسایی صورت نیز در ربات تعبیه شده است. بنابراین گجت میتواند نزدیک شدن مشتریان یا ورود آنها به فروشگاه را شناسایی کند.
این ربات مشتریان را به مکان مورد نظرشان هدایت میکند که ممکن است یک خودروی خاص در بخشی از نمایشگاه باشد.
در مرحله بعد ربات به صورت مشتریان نگاه میکند و با کمک یک سیستم سخن گفتن مصنوعی با آنها صحبت میکند. مشتریان میتوانند سوالاتی درباره محصولات و سرویسها از ربات بپرسند یا از نمایشگر لمسی یکپارچه نصب شده روی دستگاه استفاده کنند.
دال- ای روز گذشته در نمایشگاه هیوندای واقع در سئول آغاز به فعالیت کرد. البته این پروژه پایلوت ربات مذکور است و در آینده در بقیه نمایشگاههای هیوندای نیز عرضه خواهد شد.
منبع: ایسنا